top of page
pasfoto.jpg

Schrijfmotoriek

​Ik ben Cathy, gepassioneerd door alles wat met de motorische ontwikkeling van kinderen te maken heeft. Mijn grootste focus ligt op het leren schrijven, maar ook evenwicht en lateralisatiemoeilijkheden komen aan bod. Ik volgde de volgende opleidingen o.a.:​

 • Licenciaat Lichamelijke opvoeding- KU-Leuven. Werkzaam als docent motoriek in de lerarenopleiding lager en kleuteronderwijs bij KdG

 • Jaaropleiding Psychomotorisch onderzoek en Remedial Teaching bij kinderen- W.Peerlings. Nu werkzaam als navormer in deze jaarcursus en docent andere navormingen mbt lateralisatie, fijne motoriek, schrijfmotoriek en grootmotorisch bewegen

 • Auteur van het boek ‘Motoriek en didactiek, bewegen in en om de klas’, en van het boek ‘Motoriek en Schrijven, bewegen om te leren’ (Acco)

 • Kritische ontwikkelingsbegeleider volgens methode Hendrickx- Leuven

 • Brain Gym A, B, Double doodle, Vison Circles  (Flow-Motion)

 • Neuromotorische ontwikkelingsvertraging in beeld  brengen en deze ontwikkeling stimuleren (INPP)

 • Verschillende navormingen in verband met schrijfmotorische ontwikkeling, fijne motoriek, lateralisatie, ruimtelijk inzicht, psychomotorische ontwikkeling

 • Bodymap

Leren schrijven is niet zo makkelijk als het eruit ziet. Soms willen kinderen net iets meer tijd of ruimte krijgen, om vlot en leesbaar te leren schrijven. Die moeilijke kleine letters in het eerste of tweede leerjaar kunnen nog wat stress geven, daarom gaan we aan de slag met de onderliggende (fijn)-motorische vaardigheden en lateralisatiemoeilijkheden. Zowel kleuters als lagere schoolkinderen zijn welkom. Ik probeer er op een speelse manier voor te zorgen dat iedereen leert schrijven, en vooral, dit schrijven weer plezant vindt! Elk kind heeft altijd gelijk!

Wat is schrijfmotoriek

Schrijfmotoriek omvat onder andere fijnmotorische vaardigheden die nodig zijn om vloeiend te schrijven. De vingerbewegingen goed kunnen aansturen, een goede pengreep, maar ook een goed ruimtelijk inzicht en ooghandcoördinatie zijn nodig. Niet vergeten dat schrijven een essentieel onderdeel is in ons onderwijs: het is lastig om toetsen te maken als je niet vlot kan schrijven.

Waarom Cathy?

Cathy begrijpt dat elk kind uniek is en individuele aandacht en zorg nodig heeft. Ze heeft een bewezen staat van dienst in het ondersteunen van kinderen met diverse schrijfuitdagingen, waaronder handschriftproblemen, problemen met pengreep en motorische coördinatieproblemen. Cathy's aanpak is afgestemd op de behoeften en interesses van uw kind, waardoor leren leuk en boeiend wordt.

Hoe gaan we te werk?

Ik vertrek vanuit een gesprek met de ouders en vooral vanuit de observatie van het kind. Wat lukt er al wel? Wat doet je kind graag qua spel en interesses? Welke zaken zijn nog moeilijk? Dat kan gaan van het rijgen van parels, het stilzitten op een stoel als het inkleuren van kleine vlakjes: elk van deze vaardigheden zijn nodig om vlot te leren schrijven.

 

Wanneer je kind al bezig is met het leren schrijven van letters, oefenen we de motorische sporen, aangepast aan het schrift dat op zijn of haar school gebruikt wordt. Je krijgt doosjes met oefeningen en spelmateriaal mee naar huis, want hoe meer beweging hoe beter!

Waarvoor kan je bij Cathy terecht? 

 1. Individuele begeleiding: ik speel graag in op de specifieke behoeften van uw kind, na een degelijke observatie en een gesprek met ouder en kind. Ik bied gerichte oefeningen en activiteiten aan om de schrijfmotoriek en het handschrift te verbeteren.

 2. Ondersteuning voor ouders: indien gewenst kunnen er activiteitendoosjes en -opdrachtjes mee naar huis worden genomen om meer oefenkansen en een sneller resultaat te bekomen. Wanneer je als ouder hierover concretere uitleg wil om hiermee zeer gericht aan de slag te gaan dan plannen we dit in.

 3. Schoolondersteuning: op vraag van de school of op vraag van de ouders (en met akkoord van de school) kom ik graag klasintern bekijken hoe we de schrijfmoeilijkheden op school kunnen aanpakken.

 4. Educatieve hulpmiddelen: ik maak je graag wegwijs in de verschillende bronnen en oefeningen om de schrijfmotoriek van je kind te versterken

Waarom schrijfmotoriek?

Een sterke schrijfmotoriek legt niet alleen de basis voor goed handschrift, maar speelt ook een cruciale rol in de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het helpt bij het verbeteren van concentratie, creativiteit en zelfvertrouwen. Door te investeren in de schrijfmotoriek van uw kind, legt u de basis voor levenslange vaardigheden en succes.

 

Neem vandaag nog contact op met Cathy, de expert in schrijfmotoriek voor kinderen, om te ontdekken hoe we uw kind kunnen helpen gedijen in de wereld van schrijven en leren. Samen kunnen we de weg naar schrijfsucces verkennen!

TARIEVEN

 • intakegesprek: € 75,00

 • Sessie schrijfmotoriek: € 70,00

 • nascholing scholen: op aanvraag

 

Betalingen kunnen met cash of via Payconiq.

Overtuigd? Vragen of twijfels?

Contacteer me via mail 

cathy@cognimotori.be

pasfoto.jpg

Cathy Crabbe

Schrijfmotoriek

bottom of page